Herodotos

Herodotos Image

Herodotos

Även om han inte var den förste att beskriva historiska händelser så brukar man ändå kalla Herodotos för historieskrivningens fader. Det som gjorde honom så speciell var att han inte bara skrev om saker som hänt utan även gav dessa händelser tolkningar och åsikter utifrån egna eller andras erfarenheter. Det har gjort att många dessutom ser honom som världshistoriens första journalist och hade han levt idag hade han definitivt varit en resebloggare.

Herodotos kom ifrån en stad som idag heter Bodrum i Turkiet men som på den tiden var en grekisk koloni som hette Halikarnassos. Han födde i början på 400-talet f.Kr. och även om man inte vet så mycket om honom är det åtminstone känt att han kom från en välbärgad familj, vilket tillät honom att få en gedigen utbildning och möjligheten att resa mycket. Hans många resor runt i Medelhavsområdet och Nordafrika, särskilt Egypten, men också Mellanöstern dokumenterade han i sin ”Historia” där han beskrev geografi, kultur och händelser i de länder han besökte. Det är fascinerande läsning och här får man bland annat veta att egyptierna höll sina katter så heliga att det var lag på att rädda dem först om ens hus började brinna. När krig bröt ut mellan grekerna och perserna på 490- och 480-talet f.Kr. innebar det stora förändrigar i det grekiska samhället. Herodotos beskrev striderna i detalj liksom de många konsekvenser som kriget förde med sig.

Det som gör Herodotos så fantastisk att läsa är hans raka, enkla språk och detaljerade sätt att beskriva många sociala fenomen och händelser. Han anklagades redan av sin samtid för att att utbrodera lite för mycket, men samtidigt var han alltid noga med att påpeka när något var hans personliga åsikt om han endast hade fått sin information ryktesvägen.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Herodotos DATUM | mars 24, 2018

Kategorier och taggar