Marinmuseum i Karlskrona

Marinmuseum i Karlskrona Image

Marinmuseum i Karlskrona

Vill man veta mer om Sveriges sjöförsvar och marinens historia ska man bege sig till marinmuseet i Karlskrona. Vackert beläget vid vattnet på promenadavstånd från centrum. Utgångspunkten i museets samlingar börjar redan 1752 när kung Adolf Fredrik påbörjar flottans modellkammare med skeppsmodeller som man använde inför varje påbörjat skeppsbygge. Byggnaden som inrymmer de marina samlingarna är vacker att titta på med sin strama arkitektur och många partier av glas. Runt byggnaden ligger flera historiska fartyg som man får besöka.

Galjoner & Ubåtar

Ett av de mäktigaste rummen i museet är galjonshallen där man möts av dessa flera meter höga galjonsfigurer tillverkade under 1700-talet. Den 6:e juni 2014 öppnade en helt ny sektion som blev kallad Ubåtshallen. Inne i den ligger hela två riktiga ubåtar och en utställning som behandlar nära 150 år av ubåtshistoria. Det är en spännande upplevelse att få gå ombord den större ubåten som lyses upp i den medvetet dovt nedsläckta hallen. Eftersom det är begränsat med plats ombord på en ubåt, släpps besökarna på efterhand. Ubåten HMS Neptun är efter Vasaskeppet, som har ett eget museum i Stockholm, det största mueseiföremålet i Sverige.

Mycket historia

Det är ett stort område inom marinhistoria som redovisas de olika delutställningarna på museumet och man får lära sig om alltifrån kläder, till inredning och hur textiler ombord på skeppen ifrån från förr kan jämställas med nutida modern Textil som man enkelt kan beställa på nätet. Att det hänt en hel del även inom det marina området framgår väldigt tydligt och det är spännannde att se de realistiskt påklädda dockorna i naturlig storlek, som arbetar ombord på de olika skeppsdäcken. Man förstår verkligen hur trångt det måste varit underbord och högtalarna som spelar upp hur högt kanonerna en gång lät, ger verkligen en känsla av att vara ombord.

Undervattenstunnel

Vill man se vrakdelar från ett äkta 1700-tals skepp fortfarande sticka upp ur havsbottnen, ska man gå genom museumets undervattenstunnel. Den är byggd i glas och man har en någorlunda sikt ut ett par meter under vattenytan. En annan mycket populär aktivitet är att själv ratt runt i en Stridsbåt 90. De tär en fartygssimulator där man har riktiga reglage och styr precis som i en riktig båt och ska styra in till en valfri hamn. När regnet smattrar mot rutan och havet gungar i simulatorn är det nästan lätt att bli åksjuk. Rekommenderas att planera in i tid då kön kan vara lång under rusningstid. På samma våning ligger även ett pysselrum där de mindre kan få bygga egna små fartyg och ubåtar, måla dem och ta med sig hem. Museumet har en mycket uppskattad buffé med traditionell husmanskost och har man inte ätit kroppkakor ska man passa på att pröva dem här.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Marinmuseum i Karlskrona DATUM | maj 11, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite