Slaget vid Thermopyle

Slaget vid Thermopyle Image

Slaget vid Thermopyle

Bland de mest studerade, omdiskuterade och känsloväckande konflikter i västvärldens historia är

slaget vid Thermopyle ett av dem som oftast kommer upp på tapeten. Det beror dels på dess mytomspunna natur liksom det faktum att inte bara historiker har sysslat med ämnet, utan även serietecknare och filmmakare. Det senaste alstret om det uppmärksammade slaget är den enormt framgångsrika filmen “300” som är baserad på Frank Millers serie som fick unga som gamla att sitta som klistrade i biografernas salonger.

Det som gjort just detta slag så uppmärksammat är att det enligt många påverkade hela Europas och den västerländska kulturens existens. Här möttes öst mot väst i en fruktansvärd konflikt och den moderna världen hade kunna se mycket annorlunda ut idag om saker och ting hade gått annorlunda, menar vissa historiker.

År 490f.Kr försökte den persiske kungen Darius invadera det grekiska territoriet. Efter att ett antal grekiska kolonier i hans rike hade revolterat insåg han att grekerna måste kuvas för att de inte skulle blockera hans handel och expansion mot väst, och så påbörjades en stor invasionskampanj. Denna gång gick det dock illa, då grekerna lyckades försvara sig och jaga tillbaka kungen och hans här till sitt eget rike.

Darius hade en son som hette Xerxes och tio år senare invaderade han Grekland från både land och hav för att utöva sin hämnd på de uppstudsiga grekerna. Vissa grekiska kungadömen lade ner vapnen med en gång medan andra, som Athen och Sparta vägrade. Trots att de egentligen var fiender bestämde man sig för att samarbeta och så skickade Sparta en här om trehundra man, ledd av kung Leonidas, att hindra den persiska landinvasionen från Thermopyle, en bergsdal som var den enda vägen in till det grekiska fastlandet, Armén bestod dock inte endast av de trehundra spartanerna utan andra härar från olika stadsstater som under tre långa dagar lyckades förhindra invasionen.

Till sist insåg Leonidas att allt var förlorat och skickade hem alla utom sina egna män och de kämpade in i det sista men blev slutligen krossade av den invaderande armén. Leonidas och hans män må ha förlorat sina liv men genom sitt tappra kämpande lyckades de försinka invasionen så pass att grekerna lyckades rusta upp och samla ett så pass starkt försvar att de till sist lyckades jaga bort perserna igen.

Det har argumenterats att om Leonidas inte lyckats hålla tillbaka perserna så hade Grekland invaderats, och med det hade det varit fritt fram för Xerxes att ta resten av Europa – och med det kanske vi alla hade talat persiska idag.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Slaget vid Thermopyle DATUM | oktober 20, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite