Guldets värde genom historien

Guldets värde genom historien Image

Guldets värde genom historien

Guld har använts till att tillverka smycken ända sedan förhistorien. Denna ädelmetall har haft en särskild plats i våra hjärtan, och använts för att uttrycka makt, kärlek och rikedom. Även idag ser vi guld som värdefullt, och använder det som smycken, i rymdteknik och inom elektronik.

Tack vare att guldet fortfarande är värdefullt än idag går det nu att sälja guld säkert och tryggt hos Diamantbrev. Här kan du beställa ett gratis och försäkrat diamantbrev som du fyller med det guld du vill sälja. Du får snabbt en värdering av ditt guld och prisinformation skickas via sms. Samma sekund du godkänner beloppet sätts pengarna in på ditt konto.

Guld i det gamla Egypten

Det är lätt att tro att guld alltid har varit värdefullt för människor, men i det gamla Egypten var järn mer värt än guld. Egyptierna saknade kunskap om processen för att utvinna järn ur järnmalm, så deras enda källa var meteoriter. Himlakropparna är sällsynta på jorden, och högst sex procent av dem innehåller järn. Farao Tutankhamun hade med sig en kniv med blad av järn i graven då dessa sågs som en enastående skatt. I jämförelse hade egypterna hundratals guldgruvor, och de såg guld som huden hos solguden Ra. De utvann stora mängder guld och använde dem till amuletter, masker, smycken och gravmonument.

Guld bland samurajer

I Japan fanns det mellan 700-1800-talet adliga krigare som kallades för samurajer. Det japanska samhället var då indelat i fyra klasser som bestod av hantverkare, bönder, samurajer och handelsmän. Samurajernas klass låg högst i samhället, där de tillhörde en feodal krigaradel vid namn buke. Samuraj betyder ”att tjäna” och deras syfte var främst att tjäna sina herrar. Som medlem i samurajklassen skulle man ha två svärd som benämndes wakizashi och katana. Svärden hade en viktig roll inom samurajernas kultur, där deras ära sades ligga i svärdet. Varje svärd var ett resultat av skickligt hantverk, där deras fästen hade inläggningar i silver och guld och var täckta av hajskinn. Även inom samurajkulturen värderades alltså guldet högt.

Klippdomen i Jerusalem

Klippdomen är en känd helgedom inom islam. Den ligger i Jerusalem på Tempelberget, och räknas som den tredje heligaste platsen inom islam. På första plats ligger Kaba i Mecka och på andra plats den moské i Medina som tillhörde profeten Muhammed. Klippdomen är den äldsta existerande muslimska byggnaden i världen. Dess välvda domtak är täckt av guld, som en skinande fyr för islam. Originaldomen försvann för länge sedan, men den nuvarande byggnaden har 5 000 guldplattor på taket som har donerats av den tidigare kung Hussein från Jordan. Guldet vägde 80 kilo och kostade över åtta miljoner amerikanska dollar. Guldtaket skapar som en röd tråd genom historien. Det var värt mycket när det byggdes och ses som en unik sevärdhet än idag, tack vare byggnadens höga ålder och vackra skinande guld.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Guldets värde genom historien DATUM | november 21, 2022

Kategorier och taggar

lovebond-lite