Historia

Historia Image

Historia

Kända regenter i Sverige

Sveriges historia är både invecklad och intressant. Det har genom åren funnits många regenter i vårt land. Några av dem är mer kända än andra kungar som vi får lära oss om i skolan. Det kan vara bra att veta att läxhjälp finns i Stockholm då historieämnet i skolan kan vara svårt att förstå sig på. Nedan följer en mindre presentation av några av de mest kända svenska regenterna.

– Erik Segersäll: Han är mest känd för att han blev Sveriges förste kung år 970. Historiker tror att fler kungar kan ha verkat innan Segersäll. Detta är för att Sverige har varit en monarki i över tusen år trots att Segersäll är den första dokumenterade konungen.

– Erik och Erik: Denna händelse kan vara mindre känd, men den är ändå värd att nämna. De båda männen som hette Erik, ville nämligen bli regenter och ingen av dem ville ge sig. Det slutar med att båda dör i striden och en man vid namn Halsten tar över marken år 1070.

– Birger Jarl: Denne man är känd för att han sägs ha grundat Stockholm, han var officiellt inte kung i Sverige utan verkade som förmyndare och ”vikarierande kung” åt sin son, som senare blev Sveriges officiella kung.

– Gustav Vasa: Detta är kanske den kung som är mest känd i Sverige. Vasa blev Sveriges kung år 1523 och verkade fram till sin död 1560. Vasa kallades även för Gustav I eftersom han var den förste av alla Gustav-kungarna som har funnits genom tiderna. Under Vasas tid skedde reformationen då bönderna startade den så kallade Dackefejden. Vasa lät bygga ett skepp som förliste kort efter det lämnat hamnen, skeppet finns på historiska riksmuseet i Stockholm.

Historiska händelser i Sverige

Under denna rubrik berättas det om några händelser som skedde i Sverige mellan år 970 och 1600-talet. Anledningen till att det blev just mellan dessa årtal är för att det skedde mellan tiden då Erik och Gustav var kungar.

– Sigtunamyntningen: Redan under vikingatiden skapade man alternativa betalningsmedel och slutade byta saker med varandra. Nu började man istället att skapa mynt som man kunde handla för. År 995 började mynt att tillverkas i Sigtuna i Sverige. Det blev starten för den så kallade Sigtunamyntningen.

– Stockholms blodbad: År 1520 påbörjade den danske kungen (Kristian II) ett anfall mot Sverige. Detta eftersom han ansågs sig ha rätt till tronen då han i maj 1499 hade utsetts till Svensk tronföljare. Kungen marscherade in med över 7000 soldater. Dessa delades upp och rörde sig norrut genom Öster- och Västergötland. Målet var, som ni kanske redan gissat, Stockholm. Kristian II lyckades med sitt mål och blodbadet har ansetts vara det blodigaste kriget på länge (därav namnet blodbad). Intåget i Sverige skedde i januari 1520 och Kristian II kröntes till kung i september samma år.

– Dackefejden: År 1542 startade en bonde vid namn Nils Dacke ett uppror mot kung Gustav Vasas skattepålagor. Bönderna hade det redan svårt och den nyinförda skatten gjorde inte tillvaron mindre svår för dem. Dacke samlade ihop bönder och genomförde upproret mot Vasa, vilket gjorde att han fick fly till Dalarna.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Historia DATUM | februari 16, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite