Problemet med historia

Problemet med historia Image

Problemet med historia

Historia är ett fascinerande ämne där man kan lära sig om både sin egen och andras förflutna. Man kan hitta förklaringar till varför saker och ting är som de är och vilka faktorer som spelade roll för att någonting skedde – eller inte. Det är ett mycket mångsidigt ämne som bland annat inbegriper litteratur, ekonomi, religion, konst, traditioner och geografi och när man lär sig om en viss historisk person, plats eller händelse får man också lära sig massor om dess kontext.

Men hur vet man vad som är sant? Detta är ett problem som människan har grubblat på ända sedan historieskrivningens början och idag brukar man hänvisa till ett antal metoder att söka sanningen på som kallas för källkritik och som inte bara berör historia, utan även all information vi får över huvud taget.

Bland det första man bör undersöka är vem som har skrivit boken, artikeln eller bloggen. Är det en etablerad vetenskapsman eller en fjortonårig skolelev, när och var levde han eller hon, vilka politiska och religiösa övertygelser hade han eller hon och under vilka förhållanden skrevs det som skrevs? För att ta ett konkret exempel på detta: tänk dig att en mäktig kung avsatts genom en militärkupp. Du ger papper och penna åt hans son och ytterligare ett skrivset åt den general som genomförde kuppen för att själv bestiga tronen och ber dem att skriva några rader om kungens liv och personlighet. Tror du att de kommer att nedteckna samma saker? Nej, det är snarare troligast att sonen kommer berätta om en stark men god man med alla de bästa intentionerna medan generalen kommer att tala om en förtryckande tyrann som tvingade sitt folk till lidande. Läser man så denna text trehundra år senare kan det vara mycket svårt att avgöra hur det i själva verket låg till.

En annan viktig faktor är vem skriften är ägnad. Vem är det som skall läsa den och i vilken situation? Låt säga att kuppen misslyckats och att generalen nu står åtalad för sitt dåd och ombetts att skriva en försvarstext att läsas upp under rättegången. Eller att han har lyckats och nu skriver sin självbiografi åt sina anhängare. Trots att det är samma person som skriver kommer dessa radikalt olika omständigheter påverka hans ord, och det är just därför som det är så viktigt att man granskar sina källor.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Problemet med historia DATUM | juni 16, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite