Är du intresserad av historia och tycker om att resa, bör du inte missa ett besök i Sigtuna. Den lilla staden med bara 10 000 invånare ligger vackert beläget vid Mälaren, nära Arlanda och mitt emellan Stockholm och Uppsala. Kombinera gärna en Stockholmsvistelse med en heldag i Sigtuna. Du reser enkelt med flyg mellan Stockholm och Ängelholm och kan sedan ta buss 579 från Arlanda till Sigtuna eller pendeltåg från Stockholm city till Märsta och därifrån buss 575 eller 570 till Sigtuna.
Oavsett om det är vikingarna eller perioden när kristendomen bredde ut sig i Sverige som intresserar dig, finns det mycket att se i Sigtuna. Trakten runt staden är faktiskt den runstentätaste i Sverige, till och med i hela världen. Här finns både hela runstenar och fragment, ibland inmurade i väggar på gamla byggnader då runstenarna många hundra år senare återbrukades som byggmaterial.
Sigtuna är Sveriges första stad och anlades omkring år 980 av Erik Segersäll. Där fanns en gammal kungsgård, på samma plats där museet ligger idag, och det var kanske här som Sverige blev Sverige. Det här var en bra plats att bygga en stad på. Skyddad en bit längre in i Mälaren, men med fina vattenvägar där man kunde resa med båt på sommaren och med släde på vintern, ut mot Stockholm, västerut eller norrut till Uppsala. Den gamla huvudgatan hade exakt samma sträckning som i dag och många arkeologiska utgrävningar har gjorts i centrala Sigtuna. På museet finns många av de intressanta fynden. Bland annat präglades Sveriges första mynt i Sigtuna.
När Sverige blev kristet byggdes flera kyrkor och ett kloster i Sigtuna. I dag finns tre spännande kyrkoruiner inom kort promenadavstånd ifrån varandra i centrala Sigtuna: St:Per, S:t Olof och S:t Lars. Mariakyrkan ligger precis intill en av ruinerna och är från 1200-talet. Det är den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande används. Utanför kyrkan ses spår av den gamla klosterträdgården och dess murar.
Runt om i Sigtuna finns informationstavlor som berättar om och illustrerar hur samma plats såg ut för flera hundra år sedan. Uppe vid klockstapeln finns Tingsklippan och där har man utsikt över infarten mot staden, för de som likt medeltidens handelsmän kom vattenvägen. På den tiden gick strandlinjen lite högre upp än i dag, ungefär halvvägs mellan nuvarande strandlinje och huvudgatan. Flera farleder som idag är uttorkade eller på grund av landhöjningen för grunda för att färdas på, var på den tiden utmärkta resvägar. Till exempel kunde man ta sig med båt till Wenngarns slott, tre kilometer norr om Sigtuna. Det är ett medeltida slott med en tillhörande by, Viby, som är värt ett besök. Viby är oskiftad och vårdas idag av staten. Slottet är öppet för besökare året om.
Kategorier och taggar
In Historiker