Att studera historia

Att studera historia Image

Att studera historia

Det finns många olika anledningar att studera historia; man kan bli lärare eller forskare, man kan resa med större behållning och man kan bli politisk analytiker med stor expertis. Det finns många yrken där god kunskap i historia är ett stort plus; som museiintendent eller guide eller varför inte som släktforskare eller historisk författare? Till och med yrken som till synes inte har mycket med ämnet att göra kan berikas genom historisk kunskap: en ekonom som kan se historiska samband och upprepningar i dagens finanser, en jurist som kan åkalla kända fall i det förflutna eller en läkare som kan se förklaringar till specifika hälsoproblem i ett samhälles historia.

I Sverige finns många olika högskoleinstanser och universitet där man kan läsa historia och beroende på var du vill studera kan du hitta en bra sammanställning av landets utbildningsinstanser här där du också kan lära dig viktiga saker om högskoleprovet, karriärmöjligheter och hur man kan läsa på halvtid eller distans.

Att studera historia innebär att man först läser en introduktionskurs i allmän historia på 20 eller 40 poäng, det vill säga en eller två terminer, för att sedan fortsätta med mer specifika tidsepoker eller inriktningar. Det kan handla om ekonomisk historia eller feministiska historia eller expertis inom antikens historia, beroende på vad du är intresserad av och vad du vill åstadkomma med dina studier. Man får också lära sig mycket om källkritik och analys, liksom hur man går till väga när man skall skriva en avhandling eller en uppsats. En annan viktig aspekt av ämnet är att man får tillgång till forskning på ett helt annat sätt och att man till exempel får lära sig hur man gräver fram alternativa informationskällor.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Att studera historia DATUM | januari 6, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite