Pantbankens historia

Pantbankens historia Image

Pantbankens historia

Att skaffa kontanter mot pant är ett urgammalt bruk som sträcker sig många tusen år bak i tiden. De allra tidigaste, kända ”pantbankerna” var personer som i antikens Kina lånade ut pengar åt bönder mot att de fick personliga ägodelar i pant.

Idag fungerar systemet på ungefär samma vis, och det är ett smart och smidigt sätt att få in lite välbehövligt klirr i kassan. Genom att dra nytta av den mest fördelaktiga pantbanken kan du snabbt pantsätta ägodelar som smycken, mynt och lösa diamanter. Från pantbanken kan du också göra inköp för otroligt låga priser som inte bara är värda mycket mer utan också ofta är unika och inte längre finns på marknaden.

Ett gammalt system

Själva ordet ”pant” kommer från fornnordiskans pantr som ungefär betyder ”att sätta in”. De moderna pantbankerna öppnades i Sverige på 1800-talet, men själva bruket fanns redan i landet sedan långt tillbaka. Idag finns det lagar och regler som gäller för både kunder och utlånare, till exempel åldersgräns, ränta och hur länge ett föremål kan pantas. Under vikingatiden och medeltiden var det snarare en uppgörelse mellan de inblandade, och det var inte ovanligt att kungligheter pantsatte sina juveler för att finansiera krig.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Pantbankens historia DATUM | juli 20, 2023

Kategorier och taggar

lovebond-lite