Historiens bästa tänder

Historiens bästa tänder Image

Historiens bästa tänder

Tack vare arkeologi och modern teknologi kan vi idag lära oss mycket om forntidens människor och deras hälsa. Resultaten är ofta förvånande. Medan vissa kulturer hade gräsliga problem med tänderna fanns det andra som hade få A+ av dagens tandläkare.

Nya lärdomar

En av de största skillnaderna mellan dagens och dåtidens tandvård är att vi idag vet exakt vad som orsakar problem och hur man kan hantera dem. Förr hängde det mycket på vidskepelse och det fanns alla möjliga tokiga idéer, exempelvis att det levde mask i tänder som gjorde ont. Vi vet också att något så enkelt som att borsta tänderna kan förebygga saker som plack, karies och inflammationer i tandköttet, och det finns många bra tandvårdprodukter att tillgå.

Kulturella skillnader

Går man bakåt i historien upptäcker man snabbt att olika kulturer haft olika bra tänder. Romarna hade till exempel friskare tänder än vi har idag vilket kan bero på att de inte hade tillgång till socker och i allmänhet inte åt en massa snacks. De tycks också ha haft relativt moderna metoder att behandla tänder på, inklusive avancerad tandreglering. De gamla egyptierna hade å andra sidan ganska slitna tänder vilket kan ha berott på att de dels hade hårda korn i brödet dels led av vitaminbrist.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Historiens bästa tänder DATUM | april 22, 2023

Kategorier och taggar

lovebond-lite