Digerdöden

Digerdöden Image

Digerdöden

Den pest som drabbade Europa under medeltiden som inom bara några år nära nog halverade befolkningen i många delar är mest känd som digerdöden, vilket kommer från fornsvenskans ord för stor: digher. Med andra ord kallade man sjukdomen för Stordöden och det kan tyckas vara ett passande namn då åtminstone 30-40 % av Sveriges befolkning strök med.

Till skillnad från vad traditionell historia länge undervisade så spreds sjukdomen inte direkt av råttor, utan i sjäva verket via en slags loppa som lever på svartråttor. Symtomen för den som drabbades fick värkande bölder i ljumskar och skrev, blödde från ögon, öron och näsa och fick mycket hög feber.

Riktigt hur denna pest uppkom är det ingen som vet med säkerhet, annat än att det första registrerade fallet bestod av ett skepp med döda sjömän som ankom till Italien under 1300-talets första hälft. Skeppet kom ifrån Krim vid Svarta Havet där man hade haft en hel del utbyte med Kina och Mongoliet, och den allmänna teorin är att det var härifrån sjukdomen härstammade.

Digerdöden kom att få många konsekvenser för Europas historia, inte minst då befolkningen minskades så drastiskt. Man blev också mer religiös och samtidigt misstänksam mot andra religioner och kulturer, och det var många som trodde att sjukdomen berodde på Guds vrede. Man har sett ett samband mellan judeförföljelser och häxprocesserna och den Stora döden och än idag finns det inget direkt botemedel mot den. Besöker man Historiska muséet i Stockholm kan man se fram emot spännande utställningsföremål i samband med denna otäcka epidemi,

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Digerdöden DATUM | maj 3, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite