Stockholms blodbad

Stockholms blodbad Image

Stockholms blodbad

Alla svenska skolbarn får någon gång läsa om Stockholms blodbad, en beryktad händelse i svensk historia, och går man på guidad tur i Gamla Stan kommer man garanterat att få höra om vad det var som hände under några ödesdigra dagar i november, 1520.

Sverige hade precis fått en ny kung, Kristian II, som kom ifrån Danmark. Det var en tumultartad tid där svenska adelsmän och kvinnor, liksom rådmän och prästerskap hamnat i konflikt med varandra och under konungens kröningsfest haglade anklagelserna mot varandra. Till sist anklagades ett flertal av de inblandade för kätteri, vilket vid sidan av högförräderi, var bland de värsta brotten för tiden och som alltid bestraffades med döden.

Till sist befallde kungen att åttio personer skulle avrättas, vilket under de tre fruktansvärda dagarna utfördes på stortorget i Gamla stan. Det hävdades att blodet rann nerför gatorna och efter denna händelse blev Kristian II känd som Kristian Tyrann i Sverige, medan danskarna fortsatte kalla honom för den Gode. En av dem som avrättades var Gustav Vasas far, och inom bara några årtionden kom Sverige att styras av Vasaätten, då den danska monarkin endast varade i ett år.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Stockholms blodbad DATUM | april 2, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite