En drottning abdikerar

En drottning abdikerar Image

En drottning abdikerar

Stockholm är en mycket spännande stad för den historieintresserade och här kan man både besöka platser som av olika anledningar spelat en roll I Sveriges historia, liksom gå på fantastiska muséer med mycket att erbjuda för både stora som små. Ett av stadens finaste muséer är Livrustkammaren som ligger beläget i Stockholms Slotts källarlokaler. Det är ett stort museum med både permanenta och tillfälliga utställningar och här kan man bland annat se olika kungligheters kläder och tillbehör, vapen och rustningar, och man ska inte glömma den stora utställningen av vagnar och ekipage allra längst ner i den djupaste källaren.

Nyligen hade man här en stor utställning om den märkvärdiga drottning Kristina som gått till historien som både en kraftfull och kontroversiell regent men också som den drottning som gav upp allt, abdikerade och flyttade till Rom där hon levde sina sista dagar. Vad man än tycker om denna drottning så går det inte att komma ifrån att hon var en mycket intressant person.

Kristina föddes under den svenska stormaktstiden och var dotter till drottning Hedvig Eleonora och kung Gustav den II Adolf, som dog i slaget vid Lutzen år 1632 då Kristina fortfarande var en liten flicka. Uppväxten blev inte riktigt konventionell då hon, till skillnad från andra barn av sitt kön, fick en gedigen utbildning och bland annat kunde grekiska och svärdfäktas. Detta, i kombination med hennes något manhaftiga utseende och beteende, gjorde att hon av sina fiender anklagades för att i själva verket vara en man i kvinnodräkt, vilket inte gjordes bättre av att hon vägrade att gifta sig,

Eftersom Kristina endast var sex år gammal då hennes far dog styrdes Sverige i många år av en så kallad förmynddarregim men till sist kröntes hon till fullvärdig drottning år 1650. De flesta historiker är överens om att hon redan vid det här laget hade bestämt sig för att abdikera och mycket riktigt skedde så fyra år senare. Kristina hade konverterat till katolicismen och begav sig till Rom där hon levde de återstående tjugo åren av sitt liv. Här kom hon att leva i lyx i diverse palats och hon omgav sig med de bästa konstnärerna och musikerna. Idag ligger hon begravd i Vatikanen och är fortfarande föremål för ett stort intresse.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för En drottning abdikerar DATUM | februari 2, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite