Jobba med historia

Jobba med historia Image

Jobba med historia

Historia är oerhört intressant och ett stort intresse som växer. Om historia är ett av dina största intressen har tanken på att jobba med historia säkert slagit dig. Men vilka yrken kan man ha om man är intresserad av historia? Ja, förutom historielärare, då.

Skriva om historia

Om du tycker om att studera, analysera text och fördjupa dig i ett ämne, finns det flera olika yrken som du kan satsa på. Först och främst bör du studera historia eller arkeologi på universitet eller högskola, vissa yrken kräver också det. De flesta personer som vi kallar historiker eller arkeologer är forskare, personer som arbetar på universiteten och forskar om ett särskilt ämne. Det ingår också att de ska undervisa studenter i historia. Detta yrke, att bli professor i historia eller arkeologi, kräver mycket och konkurrensen är stor. Men det är också ett yrke som ger många fördelar: du får forska, resa på konferenser och till spännande platser för att inhämta kunskap. Många forskare skriver också böcker.

Ett annat yrke är journalist. Idag finns det flera historiska magasin vars journalister självklart är kunniga på historia och mycket intresserade. Du kan också välja att ”starta eget” som historiker. Om du läst in en master i historia, så kan du börja skriva böcker och sälja. Det som är bra med det här sättet är att alla har chansen att skriva en bok – sedan måste du såklart vara tillräckligt skicklig för att kunna leva på det. Som författare och egenföretagare är du också fri. Om du startar eget företag finns det också många bra tjänster att tillgå, som https://www.capcito.com som hjälper dig med företagslån och att sälja fakturor – de tar hand om det ekonomiska, så får du fokusera på det historiska!

Blogga

Om du är kunnig inom historia kan du börja blogga om historia. Det kommer att ta lång tid innan du får inkomst på bloggen, men om du inte är historiker, less på ditt jobb och skulle vilja jobba med ditt intresse, är det en långsiktig väg att gå. För att skapa mer trovärdighet kan du också läsa några historiska kurser på distans; det finns också kurser på halvfart.

Andra yrken

Du kan arbeta som museiintendent – då arbetar du på ett museum, tar hand om de historiska föremålen och guidar grupper. Du kan också erbjuda historiska rundvandringar om du bor på ett ställe dit många turister kommer. Det finns också riktigt ovanliga yrken: specialisering på historiska kläder och föremål till film- och tv-branschen. Detta kan vara svårt i Sverige då marknaden är liten, men det finns personer som jobbar särskilt mot film- och tv-skapare. Om du är skicklig på att sy kläder kan du också skapa historiska kläder, både för att sälja till medeltidsveckan, men också till museum och film och tv. Om du tycker om gamla föremål, så kan du arbeta med antikviteter, som i ”Antikrundan” – eller ha ett eget antikvariat.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Jobba med historia DATUM | februari 12, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite