Peter Englund

Peter Englund Image

Peter Englund

En av Sveriges populäraste och mest intressanta historiker är den sextioårige norrlänningen Peter Englund som förutom en lång och imponerande akademisk karriär också har skrivit ett antal fascinerande böcker. Englund var under många år sekreterare i den Svenska Akademien och har under åren utsatts för både ros och ris. Han har erhållit många priser, både som historiker och för sitt författarskap, och bland utmärkelserna märks bland annat Stiftelsen Selma Lagerlöfs litterturpris och Augustpriset.

Englund har framför allt sysslat genomgående med svensk historia, med inriktning på landets involverande i olika krig och konflikter. Han har bland annat skrivit om den svenska stormaktstiden, det första världskriget och det trettioåriga kriget och bland hans största succéer är boken Poltava som kom ut år 1988. Här beskriver Englund med nära nog grotesk detaljrikedom hur den svenska armén fullkomligen krossades och gör det med sådan inlevelse att man nästan kan lukta och höra skriken, skotten och smärtan.

Förutom sina böcker och essäer har Englund även skrivit TV-manus, och när serien Ramona kom ut 2003 var han en av manusförfattarna. Serien handlade om hur Sverige och Sovjetunionen nästan hamnade i en svår konflikt på 1950-talet.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Peter Englund DATUM | december 15, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite