Samurajer

Samurajer Image

Samurajer

En samuraj var en person som tillhörde en slags adlig krigarklass i forna tiders Japan. Samurajklassen började växa fram i Japan någonstans mellan det åttonde och tionde århundradet. Med tiden växte ett system fram där nya samurajer uppfostrades in i livet som samuraj redan från barndomen. De fick inte bara lära sig stridskonst utan också kultur och ett sätt att leva.

Hos Riddermark Bil hittar du inga samurajer, men väl ett av Sveriges bästa sortiment på begagnade bilar. Riddermark Bil inte bara säljer bilar, du kan också sälja din bil via dem. Oavsett om du vill köpa eller sälja sätter de din nöjdhet i centrum och säkerställer att man hittar en lösning som passar just dig. Om du letar efter någon som har ett stort sortiment av begagnade bilar i stockholm är det dem du ska vända dig till.

De flesta levde enkla liv

Samurajer må ha betraktats som adliga, men det betydde inte automatiskt att de levde några flådiga liv. I praktiken levde de flesta samurajer varken rikt eller särskilt flådigt. En samuraj tjänade sällan några stora summor och förväntades riskera liv och lem för att skydda sin ledare, sin ”daimyon”.

Samurajernas syfte var alltså att tjäna sina herrar, och ordet ”samuraj” betyder också ”att tjäna”. Deras plikter sammanfattades i en uppsättning ideal som kallas för ”Bushidō”, ett ord som kan tolkas antingen som krigarens dygd eller krigarens väg. Bushidō byggde på idéer hämtade från buddhismen och konfucianismen och innefattade dyger som lojalitet, mod, plikt och stoicism. Som samuraj kunde du visserligen bli förmögen, men desto vanligare var att du levde ett enkelt liv – och det skulle du vara nöjd med.

Nästan en tredjedel av samurajerna var kvinnor

Tidigare århundraden var knappast jämställda. I de flesta samhällen förväntades kvinnor föda barn, sköta hemmet och under många perioder och i många samhällen har de betraktats som mäns ägodelar. Utifrån det är det överraskande att man vid utgrävningar av japanska krigsgravar kunnat konstatera att upp till 30 procent av samurajerna var kvinnor. De deltog i strider och levde som samurajer, precis som deras manliga kamrater.

Samurajer utan herrar

Filmer och litteratur har i hög utsträckning tecknat en bild av samurajer som hjältemodiga krigare. Det är dock långt från en fullständig bild. Visst fanns det gott om samurajer som både var modiga och godhjärtade, men det fanns också de som var riktiga skurkar. En samuraj utan herre kallades för ronin, och det är lätt att tänka på en ronin som en slags utstött figur i marginalen. Men även om du var samuraj med tveksam moral fanns det säkerligen arbetstillfällen att få. Det finns många berättelser i Japans historia om samurajer som begick övergrepp. De brände grödor, våldtog kvinnor och allt möjligt förfärligt.

FÖRFATTARE | molly Comments | Kommentarer inaktiverade för Samurajer DATUM | mars 24, 2020

Kategorier och taggar

lovebond-lite